1 kap. 1 §
Ett universitet eller en högskola som har staten som huvudman och som omfattas av
högskolelagen (1992:1434) får på uppdrag av Statens skolverk anordna uppdragsutbildning i form av
1. befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem, och
2. fortbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem.
Med högskolor avses i denna förordning både universitet och högskolor.
Förordning (2019:562)
1 kap. 3 §
Ett uppdrag enligt 1 § första stycket 1 får gälla för högst sex år i taget. Den som påbörjat utbildning enligt 1 §
första stycket 1 har dock rätt att slutföra den vid den eller de högskolor där utbildningen påbörjats.
Förordning (2012:139)
2 kap. 3 §
Befattningsutbildningen ska motsvara 30 högskolepoäng och bestå av kurserna
1. skoljuridik och myndighetsutövning (10 högskolepoäng),
2. styrning, organisering och kvalitet (10 högskolepoäng), och
3. skolledarskap (10 högskolepoäng). Förordning (2019:562)
2 kap. 4 §
En skolhuvudman ska anmäla till Statens skolverk vilka rektorer eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion som ska genomgå befattningsutbildningen. Förordning (2019:562)
2 kap. 5 §
Om samtliga anmälda till befattningsutbildningen inte kan tas emot på utbildningen vid önskad tidpunkt, ska skolhuvudmannen se till att rektorer erbjuds plats i första hand. Bland rektorerna ska nyanställda rektorer prioriteras.
Förordning (2019:562)3 kap. 1 §
En högskola får anordna en sådan utbildning som avses i
1 kap. 1 § första stycket 2 bara om utbildningen knyter an till sådan utbildning som högskolan har examenstillstånd för.
Fortbildningen får bedrivas av flera högskolor i samverkan. Om utbildningen bedrivs av flera högskolor, ska en av högskolorna ha ansvaret för utbildningen som helhet.
Förordning (2019:562)3 kap. 2 §
Syftet med fortbildningen är att rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion ska utveckla sitt pedagogiska ledarskap.
Statens skolverk ska i samband med beställning av fortbildningen ange de mål som ska gälla för utbildningen.
Förordning (2019:562)
3 kap. 4 §
Utbildningen ska
1. bygga på relevanta delar av de kunskaper som rektorerna och annan personal med motsvarande ledningsfunktion får inom befattningsutbildningen, och
2. vara inriktad mot styrnings- och ledarskapsfrågor.
Förordning (2019:562)
3 kap. 5 §
För att få delta i fortbildningen krävs att rektorn eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion har
1. fullgjort befattningsutbildningen eller en äldre statlig rektorsutbildning eller fått en skriftlig redovisning enligt
2 kap. 9 §, och
2. arbetat som rektor eller i motsvarande ledningsfunktion minst ett år på halvtid eller motsvarande efter befattningsutbildningen. Förordning (2019:562)
3 kap. 6 §
En skolhuvudman ska anmäla till Statens skolverk vilka rektorer eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion som ska genomgå fortbildningen. Förordning (2019:562)
3 kap. 7 §
Om samtliga anmälda till fortbildningen inte kan tas emot på utbildningen vid önskad tidpunkt, ska skolhuvudmannen se till att rektorer erbjuds plats i första hand. Bland rektorerna ska de som har fullgjort en utbildning som är äldre än en befattningsutbildning enligt 2 kap. prioriteras. Förordning (2019:562)3 kap. 9 §
Den som har genomgått fortbildningen har rätt att tillgodoräkna sig utbildningen som högskoleutbildning enligt bestämmelserna i
högskoleförordningen (1993:100).
4 kap. 1 §
Statens skolverk ska följa upp i vilken omfattning rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem genomgått befattningsutbildningen. Detsamma gäller i vilken omfattning rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem genomgått fortbildningen.
En högskola som anordnar befattningsutbildningen eller fortbildningen är skyldig att medverka i uppföljningen av utbildningen.
Förordning (2019:562)